//Add More external stylesheets Λεξικό Κυβερνοαπειλών: Αποκρυπτογραφώντας τα κακόβουλα προγράμματα


Τρίτη 7 Μαΐου 2024

Λεξικό Κυβερνοαπειλών: Αποκρυπτογραφώντας τα κακόβουλα προγράμματα

read

Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, εξελίσσονται και οι μέθοδοι με τις οποίες οι επιτιθέμενοι επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τις ψηφιακές υποδομές. Τα κακόβουλα προγράμματα, γνωστά και ως malware, αποτελούν μία από τις κυριότερες απειλές για τα συστήματα πληροφορικής. Η κατανόηση της ορολογίας που σχετίζεται με τα κακόβουλα προγράμματα είναι ουσιαστική για την προστασία από αυτά.

Είναι σημαντικό, ακόμη και αν δεν είστε επαγγελματίες να γνωρίζετε στοιχειωδώς την ποικιλία των κακόβουλων λογισμικών που υπάρχουν.
Στο σημερινό μας άρθρο, περιγράφουμε εν συντομία τα ποιο διαδεδομένα επικίνδυνα, επιβλαβή προγράμματα που μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στους υπολογιστές μας.


1. Ιοί : 

- Οι ιοί, επίσης γνωστοί ως κακόβουλα προγράμματα, αποτελούν μια σοβαρή απειλή για την ασφάλεια των υπολογιστών και των δεδομένων μας. Πρόκειται για μικρά προγράμματα που σχεδιάστηκαν με σκοπό να προκαλέσουν ζημιά στη συσκευή που θα εγκατασταθούν, είτε αυτό είναι ένας υπολογιστής, ένα κινητό τηλέφωνο ή ένας διακομιστής.

- Οι ιοί μπορούν να μεταδοθούν με διάφορους τόπους, όπως μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων, κακόβουλων ιστοσελίδων, και μέσω φορητών μέσων αποθήκευσης. Όταν ένας ιός εισβάλει στον υπολογιστή μας, μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα, όπως απώλεια δεδομένων, επιβράδυνση του συστήματος, διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών, ακόμα και να αποκτήσει πρόσβαση στον υπολογιστή μας από απομακρυσμένους εισβολείς.

2. Κακόβουλο Λογισμικό (Malware): 

- Αυτός ο όρος αναφέρεται στο γενικότερο τύπο κακόβουλων προγραμμάτων,  που περιλαμβάνει   όλες τις  μορφές κακόβουλου κώδικα.

- Το κακόβουλο λογισμικό, γνωστό και ως malware, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ψηφιακή κοινότητα σήμερα. Πρόκειται για λογισμικό το οποίο δημιουργείται με σκοπό την πρόκληση ζημιών σε υπολογιστές, δίκτυα και χρήστες, είτε μέσω κλοπής ευαίσθητων πληροφοριών είτε μέσω της προκληθείσας διαταραχής στη λειτουργία τους.

- Μπορεί να εισχωρήσει στους υπολογιστές μας με πολλούς τρόπους, όπως μέσω κακόβουλων ηλεκτρονικών μηνυμάτων (phishing emails), επισκέψεων σε επικίνδυνες ιστοσελίδες, ή ακόμα και μέσω της εκμετάλλευσης ευπαθειών στο λογισμικό μας.

- Μόλις εισβάλλει στο σύστημα, μπορεί να προκαλέσει μεγάλες ζημιές, όπως καταστροφή δεδομένων, κρυπτογράφηση αρχείων με σκοπό την απαίτηση λύτρων, ή ακόμα και την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων μας χωρίς φυσικά την άδεια μας.

3. Spyware:

- Τα Spyware είναι μια μορφή κακόβουλου λογισμικού που έχουν σχεδιαστεί για τη συλλογή πληροφοριών από έναν υπολογιστή ή ένα κινητό τηλέφωνο χωρίς τη συγκατάθεση του χρήστη. Το Spyware μπορεί να εγκατασταθεί στον υπολογιστή σας μέσω κακόβουλων ιστοσελίδων, ηλεκτρονικών μηνυμάτων, λογισμικών και άλλων πηγών.

- Τα Spyware μπορούν να παρακολουθούν τις δραστηριότητές σας στον υπολογιστή, να κλέψουν ευαίσθητες πληροφορίες όπως κωδικούς πρόσβασης, τραπεζικές πληροφορίες, προσωπικά δεδομένα και να προβάλλουν ενοχλητικές διαφημίσεις. Επιπλέον, μπορεί να επιβραδύνουν την απόδοση του υπολογιστή σας και να προκαλέσουν αστάθεια στο σύστημα.

3. Ransomware:  

- Τα ransomware αποτελούν μία από τις πιο σοβαρές απειλές στον κυβερνοχώρο σήμερα. Πρόκειται για κακόβουλο λογισμικό που εισβάλλει στον υπολογιστή ή το δίκτυο ενός χρήστη, και κρυπτογραφεί τα αρχεία του, αποκτώντας έτσι τον έλεγχο του συστήματος. Οι δημιουργοί του ransomware απαιτούν συνήθως καταβολή χρημάτων για την αποκρυπτογράφηση των δεδομένων, με την απειλή ότι σε περίπτωση μη πληρωμής, τα δεδομένα θα καταστραφούν ή θα διαρρεύσουν στο διαδίκτυο.

- Τα ransomware μπορούν να εισχωρήσουν στο σύστημα μέσω κακόβουλων ηλεκτρονικών μηνυμάτων, ανεπιθύμητων λογισμικών, ή ακόμα και μέσω επισκέψεων σε επικίνδυνες ιστοσελίδες.

4. Worms: 

- Είναι μια μορφή κακόβουλου λογισμικού που αναπαράγεται αυτόματα και εξαπλώνεται σε υπολογιστές και δίκτυα. Αυτό το είδος κακόβουλου λογισμικού έχει σχεδιαστεί για να προκαλέσει ζημιές στα συστήματα υπολογιστών, να κλέψει ευαίσθητες πληροφορίες ή ακόμα και να παραβιάσει την ασφάλεια των δεδομένων.

- Μπορούν να εξαπλωθούν μέσω διαδικτύου, email, USB μονάδων και άλλων μέσων αποθήκευσης. Όταν ένας υπολογιστής μολύνεται με ένα worm, το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να αντιγραφεί και να εκτελεστεί αυτόματα χωρίς την άδεια του χρήστη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπτώσεις, όπως απώλεια δεδομένων, εκτέλεση κακόβουλου κώδικα και ακόμα και αποκάλυψη ευαίσθητων πληροφοριών.

5. Adware: 

-  Είναι ένας τύπος κακόβουλου λογισμικού που σχετίζεται με διαφημίσεις. Αυτό το είδος λογισμικού προσπαθεί να εμφανίσει διαφημίσεις στον υπολογιστή του χρήστη χωρίς τη συγκατάθεσή του. Τα Adware μπορεί να είναι ενοχλητικά καθώς εμφανίζουν συχνά παράθυρα με διαφημίσεις που είναι δύσκολο να κλείσει ο χρήστης.

- Το Adware μπορεί να είναι δυνητικά επικίνδυνο για τον υπολογιστή του χρήστη, καθώς είναι πιθανόν να περιέχει ιούς ή κακόβουλο λογισμικό που μπορεί να προκαλέσει ζημίες. Επιπλέον, μπορεί να παρακολουθεί τις online δραστηριότητες του χρήστη και να συλλέγει προσωπικές πληροφορίες, όπως κωδικούς πρόσβασης και πληροφορίες από πιστωτικές κάρτες ή τραπεζικούς λογαριασμούς.

6. Keyloggers:

- Τα keyloggers είναι ένα είδος κακόβουλου λογισμικού που καταγράφει τα πλήκτρα που πατάει ο χρήστης σε έναν υπολογιστή. Αυτό το είδος λογισμικού είναι επικίνδυνο, καθώς μπορεί να κλέψει ευαίσθητες πληροφορίες όπως κωδικούς πρόσβασης, κωδικούς για πιστωτικές κάρτες και άλλες προσωπικές πληροφορίες.

- Τα keyloggers μπορούν να είναι είτε λογισμικό είτε υλικό. Τα λογισμικά keyloggers είναι προγράμματα που εγκαθίστανται στον υπολογιστή χωρίς τη συγκατάθεση του χρήστη και λειτουργούν στο παρασκήνιο χωρίς να είναι εμφανή. Από την άλλη πλευρά, τα υλικά keyloggers είναι συσκευές που συνδέονται με τον υπολογιστή και καταγράφουν το τι πληκτρολογείτε.

- Χρησιμοποιούνται συχνά για να κλέψουν ευαίσθητες πληροφορίες από χρήστες, όπως κωδικούς πρόσβασης σε τραπεζικούς λογαριασμούς, πιστωτικές κάρτες και άλλες προσωπικές πληροφορίες. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν επίσης για να καταγράψουν την δραστηριότητα του χρήστη σε διαδικτυακές σελίδες ή σε εφαρμογές.


7. Trojans: 

- Πρόκειται για προγράμματα που παρουσιάζονται ως χρήσιμα λογισμικά, ωστόσο, περιέχουν κακόβουλο κώδικα. Συνήθως, εισέρχονται στο σύστημα μέσω ανεπιθύμητων ηλεκτρονικών μηνυμάτων.Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες μπορεί να τα κατεβάσουν και να τα εκτελέσουν χωρίς να γνωρίζουν ότι περιέχουν κακόβουλο κώδικα. Όταν ένας χρήστης εκτελέσει ένα Trojan, αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στον υπολογιστή του, όπως την κλοπή ευαίσθητων πληροφοριών, την καταστροφή δεδομένων ή ακόμη και τον έλεγχο του υπολογιστή από απομακρυσμένους εισβολείς.


8. Botnets: 

- Τα Botnets είναι μία από τις ποιο επικίνδυνες μεθόδους στον κυβερνοχώρο σήμερα. Αν και ο όρος αυτός μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστός στο ευρύ κοινό, η ύπαρξή του αποτελεί μια σοβαρή απειλή για την ασφάλεια του διαδικτύου και των χρηστών του.

- Ένα Botnet αποτελείται από ένα σύνολο υπολογιστικών συστημάτων που έχουν μολυνθεί με κακόβουλο λογισμικό, γνωστό ως bot. Τα bots είναι ρομπότ προγράμματα που εκτελούν εντολές αυτόματα, χωρίς την ενεργή συμμετοχή του χρήστη του υπολογιστή. Όταν αυτά τα bots συγκεντρώνονται σε ένα μεγάλο δίκτυο, τότε δημιουργείται ένα Botnet.

- Χρησιμοποιούνται συχνά για κακόβουλες δραστηριότητες, όπως DDoS επιθέσεις, αποστολή ανεπιθύμητων email (spam), κλοπή προσωπικών δεδομένων και άλλες μορφές κυβερνοεγκληματικότητας. 

- Οι επιθέσεις DDoS είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες, καθώς μπορούν να προκαλέσουν την ''διάλυση΄΄ ενός δικτύου ή μιας ιστοσελίδας, καθιστώντας την μη διαθέσιμη στους χρήστες.

- Για τη δημιουργία ενός Botnet, οι επιτιθέμενοι χρησιμοποιούν συχνά ευπάθειες σε λογισμικά ή δικτυακά πρωτόκολλα, για να εισβάλουν στους υπολογιστές των θυμάτων τους και να εγκαταστήσουν τα bots. Επιπλέον, οι επιτιθέμενοι μπορεί να χρησιμοποιήσουν κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης για να πείσουν τους χρήστες να κατεβάσουν το κακόβουλο λογισμικό.

9.Rootkits: 

-  Ένα rootkit είναι ένα κακόβουλο πρόγραμμα που κρύπτει την παρουσία του στο σύστημα, καθιστώντας δυσκολότερη την ανίχνευσή του. Συνήθως, τα rootkits παρέχουν απομακρυσμένη πρόσβαση στον επιτιθέμενο και τους επιτρέπουν να έχουν πλήρη έλεγχο του συστήματος.

- Τα Rootkits μπορούν να επιτρέψουν σε επιτιθέμενους να έχουν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες, να παρακολουθούν τη δραστηριότητα του χρήστη, να παρακολουθούν την κίνηση στο δίκτυο και να προκαλέσουν ζημιά στο σύστημα.

- Είναι δύσκολο να ανιχνευθούν και να αφαιρεθούν, καθώς λειτουργούν στο εσωτερικό του λειτουργικού συστήματος και μπορούν να κρύβονται από τα συμβατικά αντιικά προγράμματα. Μπορούν να ενσωματωθούν στον πυρήνα του λειτουργικού συστήματος ή σε εφαρμογές και να λειτουργούν ως κρυφές πύλες για τους επιτιθέμενους. 

10. Phishing: 

- Το phishing είναι μια μορφή απάτης στο διαδίκτυο που στοχεύει στην απόκτηση προσωπικών πληροφοριών, όπως κωδικοί πρόσβασης, αριθμοί πιστωτικών καρτών και άλλα ευαίσθητα δεδομένα. Οι απατεώνες του phishing εκμεταλλεύονται την αφέλεια των χρηστών προσποιούμενοι ότι είναι νόμιμες επιχειρήσεις ή οργανισμοί.

- Οι απατεώνες συνήθως αποστέλλουν ψεύτικα ηλεκτρονικά μηνύματα που μοιάζουν με αυτά που στέλνουν γνήσιες εταιρείες. Τα μηνύματα αυτά μπορεί να περιέχουν links προς ψεύτικες ιστοσελίδες όπου οι χρήστες θα κληθούν να κάνουν είσοδο . Όταν οι χρήστες εισάγουν τα στοιχεία τους, οι απατεώνες αποκτούν πλέον πρόσβαση στις προσωπικές τους πληροφορίες.

11. Βootkits 

- Τα bootkits αποτελούν μια εξελιγμένη μορφή malware που στοχεύει στην εκκίνηση του υπολογιστή σας, εισβάλλοντας στον τομέα εκκίνησης του συστήματος (boot sector) και αντικαθιστώντας τον κανονικό κώδικα εκκίνησης με τον δικό τους κακόβουλο κώδικα. Αυτό τους επιτρέπει να εκτελούνται πριν από την εκκίνηση του λειτουργικού συστήματος και να μην είναι εύκολα ανιχνεύσιμα από τα συνηθισμένα antivirus.

- Συνήθως χρησιμοποιούνται  με σκοπό την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων των χρηστών, την κλοπή ευαίσθητων πληροφοριών όπως κωδικοί πρόσβασης και πιστωτικές κάρτες, και την εγκατάσταση άλλων επικίνδυνων προγραμμάτων. 

- Επιπλέον, τα  bootkits μπορούν να κάνουν το σύστημα σας ευάλωτο για επιθέσεις ransomware, όπου οι εισβολείς απαιτούν αντάλλαγμα για την αποκρυπτογράφηση των δεδομένων σας.

Συνοψίζοντας, αυτές είναι οι βασικότερες απειλές που θα συναντήσετε στο διαδίκτυο, επομένως με την κατανόηση τους μπορείτε να προστατεύσετε ποιο αποτελεσματικά τον υπολογιστή σας και κατ΄επέκταση να είστε ασφαλείς κατά την περιήγησή σας στο διαδίκτυο..


Ακολουθήστε μας στο Google News


ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


Αν σας άρεσε το θέμα μας διαδώστε το!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρούμε πολύ να συμμετέχετε ενεργά και να σχολιάσετε το θέμα μας. Εναλλακτικά, μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας μέσω της σελίδας μας στο Facebook εδώ : m.me/132070110136869. Θα προσπαθήσω να απαντήσω το συντομότερο δυνατό στις ερωτήσεις σας .